Elitseriekollen: Rospiggarna

Vi fortsätter räkna ned inför säsongen 2018, och tar en titt på samtliga Elitserielag innan det är dags för den premiären den 8:e maj.

Turen har gått till Hallstavikslaget Rospiggarna. Vi hörde av oss till Pove PerssonNorrtelje-Tidning som har bevakat gänget från Roslagen under en längre tid och han ger sin analys på Rospiggarna anno 2018.

Din analys av Rospiggarnas lagbygge?
– Kontinuitet i all ära, men de nyförvärv som klubben gjort är högintressanta, om än svåra att i det här läget höja till skyarna. Ta till exempel Kenneth Hansen och Tero Aarnio, det kan ju bli antingen succé och fiasko för deras del. Det som känns tryggt med den duon är det maskinella. Hansen har alltid tillgång till toppmateriel och Aarnio har som jag förstått det genom ny sponsor kunnat växla upp rejält maskinellt. Ryske junioren Gleb Chugunov är ju också högintressant, men ett totalt oskrivet kort. Han ingår ju inte i Mikael Teurnbergs förstauppställning, men det vore kul att se honom vid nåt tillfälle. Och stommen med världsmästaren Jason Doyle, en förhoppningsvis nytänd och hel Andreas Jonsson och en Jacob Thorssell som har alla förutsättningarna att ta ännu ett kliv gör laget minst sagt spännande. Och det ser ju oerhört lovande ut i utvecklingen för Max Fricke, som jag tror blir en av årets succéförare i elitserien.

Värvningarna av Robert Lambert och Sam Masters. Ger det ett större djup i laget i år?
–  Den här duon är ytterligare ett kliv i Teurnbergs strategi att bygga ett hemmastarkt lag. Jag har sett Lambert två gånger och Masters en gång på HZ Bygg Arena och de har imponerat stort på mig då. Visst ger duon ytterligare ett djup och en bredd i laget, men i mina ögon tillför de främst spets – i alla fall på hemmaovalen.

–  Lamberts besök i Hallstavik som Masförare har varit succéartade. Här har Rospiggarna fått en förare vågar gasa och som verkligen testar över hela banan och inte är rädd för att ligga tajt ut mot staketet.

Vad ser du för för respektive nackdelar med Rospiggarnas lagbygge?
–  På pluskontot är lagets bredd OCH skarpa topp. Det känns faktiskt som att Rospiggarna, på papperet och inför säsongen, ser minst lika starkt ut som guldåret 2016. Sedan återstår det ju som sagt att se åt vilket håll vissa förare går. Mikael Teurnberg har i alla fall i och med lagbygget skaffat sig bästa tänkbara förutsättningar som jag ser det.

–  På minussidan, ja det ska vara osäkerheten på reservplatserna då. Det kan som jag var inne på tidigare bli succé, men det kommer vila ett tungt lass på Kenneth Hansen och vi vet ju faktiskt inte alls hur han står sig i elitserien. Och det lilla vi såg av i säsongsavslutningen av Tero Aarnio lovade ju gott, men osäkerheten kring vad han tar vägen utvecklingsmässigt är stor. Det ser ut som att det blir ett stort tryck på Rospiggarnas i år lite äldre reservpar…

Vart tippar du Rospiggarna säsongen 2018?
–  Att tippa speedway är både enkelt och supersvårt. Enkelt för att det alltid ser rätt tydligt ut när man analyserar hur det ser ut på papperet, supersvårt för att så mycket händer och att ett lag med ett par skador kan vara klasserna sämre. Rospiggarna ja… Jag skulle bli mycket besviken om de inte är topp tre i serien. Men vi har ju sett hur svårt det kan vara om det går emot ett lag. Ta fjolåret. Det var alltså först i näst sista omgången som Rospiggarna såg till att undvika nedflyttning. Sedan blev det semifinal.

–  Så, för Rospiggarna gäller det som för många andra lag, typ: Skadefritt en guldkandidat. Skador på fel förare vid fel tillfälle så blir det inte slutspel. Men jag tror, med handen på hjärtat, att ett revanschsuget Rospiggarna kryddat med några mycket positiva nyförvärv kör final.

Pove Perssons startsjua för Rospiggarna:
1. Andreas Jonsson – 1,642
2. Jacob Thorssell – 1,362
3. Robert Lambert – 1,565
4. Max Fricke – 1,439
5 Jason Doyle – 2,276
6. Sam Masters – 1,313
7. Kenneth Hansen – 0,550
Snitt: 10,147

Rospiggarna 2018
Jason Doyle – 2,276
Andreas Jonsson – 1,642
Robert Lambert – 1,565
Max Fricke – 1,439
Jacob Thorssell – 1,362
Sam Masters – 1,313
Gleb Chugunov – 1,250
Kenneth Hansen – 0,550
Freddie Eriksson – 0,500
Tero Aarnio – 0,500
Andreas Westlund – 0,500

Nyförvärv
Kenneth Hansen, Vargarna
Sam Masters, Lejonen
Robert Lambert, Masarna
Gleb Chugunov, ingen tidigare klubb

Förluster
Nicklas Porsing, ingen ny klubb
Tomasz Jedrzejak, ingen ny klubb
Timo Lahti, Lejonen

Tidigare lag som analyserats:
Vetlanda Speedway
Västervik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.