Elitseriekollen: Eskilstuna Smederna

Elitseriekollen rullar vidare och vi har kommit till 2017 års svenska mästare Eskilstuna Smederna. Speedwaynyheter.se hörde av sig till sportreportern Johan PetersonEskilstuna-Kuriren som har följt Eskilstuna Smederna under många års tid. Han ger sina tankar på lagbygget och säsongen som kommer.

Din analys av Eskilstuna Smedernas lagbygge?
– Det var väl egentligen ingen, möjligen med undantag från några eldsjälar och laget självt, som trodde på guld förra året. Nu ser det ut som om klubben förvaltar framgången på ett bra sätt. Värvningarna känns riktigt starka och startsjuan mindre sårbar. Det enda orosmomentet är väl om Fredrik Lindgren håller en hel säsong med tanke på den svåra skadan han åkte på i höstas. Men rapporterna som kommit om både hans rehab under vintern och hur det sett ut när han fått några heat i kroppen är ju positiva. Niels-Kristian Iversen är en klassförare och håller hans kropp har Smederna en pålitlig poängmaskin även i honom. Som det ser ut nu lär väl Michael Jepsen Jensen hamna på reservplats inledningsvis. Där lär han inte tappa många pinnar. Intressant också att se vad Alexander Woentin kan bidra med.

– Jag hoppas att Linus Eklöf höjer sig i och med konkurrensen i truppen och på allvar ger sig chansen att vara med i kampen om en plats. Andzejs Lebedevs, Mikkel Michelsen och Pontus Aspgren borde komma stärkta efter fjolåret. Är Lebedevs bara på samma nivå som förra säsongen är han en nyckelförare av hög klass. Höjer han sig ytterligare, vilket jag tror, blir det förstås bara ännu bättre. Om någon skulle skada sig eller vara borta finns ju Krzysztof Buczkowski att tillgå.

Bland annat får Matej Zagar flytta på sig, in kommer Fredrik Lindgren och Niels-Kristian Iversen – anser du att det är ett uppköp av klubben?
– Jag hade gärna sett att Zagar fått fortsatt förtroende. Jag tyckte att han var en av världens absolut bästa förare under hösten. Matej var definitivt den mest bidragande anledningen till att Smedernas lyckades ta guldet. Förutom mästerliga styrningar i match efter match såg jag på nära håll hur han peppade sina lagkompisar, hjälpte till att meka med andras cyklar och verkligen stod upp för klubben. Oväntat men otroligt viktigt för lagsammanhållningen. Men att kunna få in både Lindgren och Iversen är förstås inget nerköp – på papperet. Båda två är fantastiska förare som också ger sitt yttersta i alla lagen. Håller båda utan skador är det ett uppköp för lagbygget även om jag, som sagt, gärna sett Zagar köra vidare i smedvästen.

Vad ser du för för respektive nackdelar med Eskilstuna Smedernas lagbygge?
– Som jag sa tidigare har Smederna nu fler alternativ att sätta ihop en stark startsjua på. Den är mindre sårbar i år och det är många förare av hög klass i truppen. I nuläget kan jag egentligen inte se några nackdelar.

Vart tippar du Eskilstuna Smederna säsongen 2018?
– Med tanke på stjärnvärvningarna och truppen i sin helhet får Smederna finna sig i att vara det jagade laget i år. Jag tror på serieseger och ett nytt SM-guld om truppen inte ändrats för mycket till det negativa när det är dags för slutspel. Tyvärr har ju skador ställt till det för många lag genom åren.

Startsjuan enligt Johan Peterson
1. Fredrik Lindgren – 1,865
2. Pontus Aspgren – 1,365
3. Niels-Kristian Iversen – 1,806
4. Mikkel Michelsen – 1,456
5. Andzejs Lebedevs – 1,909
6. Michael Jepsen Jensen – 1,310
7. Alexander Woentin – 0,500
Snitt: 10,211

Eskilstuna Smederna 2018
Andzejs Lebedevs – 1,909
Fredrik Lindgren – 1,865
Niels-Kristian Iversen – 1,806
Mikkel Michelsen – 1,456
Pontus Aspgren – 1,365
Michael Jepsen Jensen – 1,310
Krzysztof Buczkowski – 1,200
Linus Eklöf – 0,766
Alexander Woentin – 0,500
Rasmus Broberg – 0,500
Johannes Stark – 0,500

Nyförvärv
Alexander Woentin, Vetlanda Speedway
Fredrik Lindgren, Dackarna
Krzysztof Buczkowski, Piraterna
Niels-Kristian Iversen, Piraterna

Förluster
Leon Madsen, ingen ny klubb
Grigorij Laguta, avstängd
Pawel Przedpelski, Dackarna
Matej Zagar, ingen ny klubb
Grzegorz Walasek, ingen ny klubb
Pontus Didriksson, Valsarna

Tidigare elitseriekollar:
Vetlanda Speedway
Västervik
Rospiggarna

Foto: Nicole Henderson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.