Krönika: Är någon ens förvånad?

Masarna är nästa lag som går ödet till mötes med ekonomiska bekymmer. Är någon ens förvånad? Då menar jag inte att det handlar om att det är just Masarna – utan det här är något vi kommer att se återkommande om man inte inser, att det handlar om att man måste ta eget ansvar på klubbnivå.


Detta är en krönika. Speedwaynyheter.se har ingen ståndpunkt i frågan som portal, utan det är skribentens personliga åsikter.


Oavsett hur mycket man vill sitta på liganivå och reglera med taksnitt, stänga ligor och annat. Så kommer det aldrig att gå. Man kommer aldrig att kunna reglera sig ur något även om man så vill. Det blir inte lägre kostnader bara för en regeländring. I grund och botten handlar det om något härligt som heter eget ansvar.

KOMMER HÄNDA FLER KLUBBAR
Det här kommer hända fler klubbar om man inte väljer att inse det faktum, att man måste tänka till extra. Sedan förstår jag att speedway är en oerhört komplex sport. Väder. Man vet inte hur mycket utgifter man kommer ha om man har poängpengar och så vidare.

Men i grund och botten, skulle jag vilja hävda att majoriteten av speedway-Sverige har mycket att lära. Nuförtiden fungerar det inte att bara leverera 15 speedwayheat och tro att publiken är nöjda. Man vill ha något mer.

Flera klubbar börjar jobba rätt. Bland annat Eskilstuna Smederna och Rospiggarna har höjt sina arenaupplevelser och i de klubbarna har man väl lyckats väl det senaste året med det man har gjort.

Klubbarna kommer vara tvungna att investera i den typen av lösningen och där hoppas jag verkligen att man delar kunskapen med varandra inom ligan – prestigelöst.

För det är en av få saker som speedwayen behöver bli bättre på. I många aspekter så lever svensk speedway kvar på 90-talet, med undantag på några klubbar som arbetar väldigt bra med marknadsföring, kommunikation och mycket annat.

Men skall man kunna hitta en ny publik måste man bli bättre på det. Man kan inte tro att det säljer sig av sig självt längre och från ligahåll måste man göra det betydligt lättare för den nye supporten att sätta sig in i sporten. Som det ser ut just nu är det alldeles för mycket regler och alldeles för svårt att förstå.

EN HELT ANNAN MARKNAD
Som det är idag är det en helt annan marknad. Det finns så mycket mer att välja mellan. Ta Eskilstuna som ett exempel – den största speedwaystaden i Elitserien (visserligen bästa publiksiffrorna i ligan), men där har man konkurrens med: Superettan (fotboll), Damallsvenskan (fotboll), trav och Handbollsligan.

Hur får man sin publik att vara engagerade? Hur har man lyckats jobba med sitt varumärke? Ja, det kanske är frågor som är värda att ställa – och där vill jag även passa på att lyfta fram Rospiggarna som har gjort ett riktigt bra jobb de senaste åren med att vinna publikligan och sälja sin produkt på ett bra sätt. Dessutom har man andra event när det inte är speedway, för att ge klubben ännu bättre förutsättningar.

Våga titta på andra, våga fråga andra – kör bara inte i samma spår hela tiden. Den som inte vågar utvecklas kommer att stå kvar i samma spår och till slut sitter man i skiten.

För svensk speedways överlevnad, hoppas jag att man någon gång kommer inse det här!

5 reaktioner på ”Krönika: Är någon ens förvånad?”

 1. Mycket bra skrivet. Nu har jag ingen lösning på problemet. Jag är 80 år och sett speedway sedan slutet på 40 talet. Då det tog en evighet mellan heaten vilket nu är bättre. Men fortfarande är det trist att se på en traktor som sladdar banan. Där finns utrymme att visa upp något. Någon borde åka över till USA där de är otroligt bra på underhållning. Nu har. jag inte sett speedway där men andra evengemang
  Där är fullt ös hela tiden.
  TV måste bearbetas att visa mer speedway och motorsport som ändå har mycket stort publik . Jämför dam fotboll där det amstår ett hundratal åskådarerekl och ändå får så stor plats i rutan.
  Allting går att sälja med mördande reklam sjöngs det förr. Är det inte det som saknas. Stockholm Sveriges huvudstad har inte en speedway bana förutom på någon soptipp i Gladökvarn. Sorgligt.
  Men tack för en bra artikel.

 2. Speedwayen har mycket att se över, detta evinnerliga sparkandet i starten samt att köra i tejpen gång på gång måste förbjudas. klubbarna får se till att banan är färdigpreparerad före match ex Masarna. Tröttnade på att se Masarnas hemma match mot Rospiggarna, där det tar en timma innan match startas, inte konstigt att folk tröttnar på att se traktorer bara köra runt och en masa så kallade experter befinner sig på banan. Dessutom något arrangemang under paus.

 3. Svensk motorsport, och kanske i synnerhet speedway & isracing, har otroligt svårt att se möjligheter. Masarna hade på sin hemsida, Gästboken som fungerade som ett forum, där det debatterades friskt. Vad gör dom då, stänger ned den sidan!?!? Hur gynnar det Masarna och Svensk speedway?
  Varför gjorde man inte om det till en Forum sida, och kunde där lägga in reklam från sina sponsorer?
  Dom kunde gjort en Forum sida, och en Gästbok sida. Man såg inte möjligheterna.
  En annan sak, är att det är väldigt viktigt med information, och när det är TV utsändningar, så borde dom skriva ut förarnas namn längst ner i TV rutan, med respektive förares namn i den färg som dom har i det heatet. Hur svårt skall det vara?
  Det gäller att ta tillvara dom enkla grejerna först.

 4. Kanske… läs kanske är det så att ledningen i de flesta föreningar behöver föryngras (nytänkande). Kanske… läs kanske är det så att klubbarna behöver tänka och agera annorlunda gällande marknadsförande. Kanske… läs kanske ska man söka fler sponsorer utanför de rent motorrelaterade. Kanske… läs kanske ska man under matchdagar även ge publiken möjligheten att besöka stallen, få förståelse för teknik och kostnader samt träffa förare och öka intresset hos ungdomar.. Kanske… läs kanske ska man skapa ett maxtak för investeringar… typ lönetak. (NFL, NHL m.fl.). Kanske… läs kanske ska man tänka över sina arenor då ,folk vill ha det bekvämt… framförallt ny publik?

 5. Bra artikel med tänkvärda åsikter!

  Jag har egna funderingar och de rör framförallt upplägget med websändingarna av Elitserien. Om jag förstått det hela rätt så står samtliga elitserieklubbar bakom detta upplägg.

  Jag förstår inte vad klubbarna tjänar på att samtliga elitseriematcher sänds på nätet via speedway play. Vill klubbarna att publiken ska sitta hemma och titta istället för att komma till arenan och se live?
  Om vi bortser från tekniska kvaliteten och funktionaliteten på dessa sändningar så har de jag försökte se varit för ”tunna”. En ensam kommentator kan inte hålla igång en tvåtimmarssändning och göra den intressant, är alldeles för mycket dötid med banprepp mm. Är ca 20 min heat på dessa två timmar. Vad fylls övrig tid med? Ingenting! Tråkigt är bara förnamnet.
  Jag saknar CMores upplägg med flera kommentatorer och experter. Inslag i form av hur hojar är byggda samt vad som hänt i nyheter vad gäller speedway och förare. Gör mig inget som speedwayintresserad att se två lag som jag inte håller på när sändningen är bra.

  Nu när speedway plays sändningar har visat sig hålla minst sagt undermålig kvalitet såväl tekniskt samt på kommentatorsidan så har det sänkt speedwayintresset i vår familj. Vem vill sitta och bli irriterad varje tisdagskväll? Vet av kommentarer på Facebook att många är irriterade på kvaliteten på Speedway plays sändningar.

  Jag hoppas att en grundlig utvärdering görs av detta och analyseras vad gäller publik på arenorna detta året!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.