Oliver Berntzon: ”Det kändes helt rätt bara”

23-årige smålänningen Oliver Berntzon, som vi numera hittar boendes i västgötska Mariestad representerade Elit Vetlanda (numera Vetlanda Speedway) och Västervik i fjol. Det var en fjolårssäsong för “Vispen”, som kantades med skador. Dock känner han själv, att han tog små steg i sin utveckling och han har själv tagit lärdomar av säsongen 2017.
–  Ibland är det kanske bättre att hela tiden att ha 100% koll på läget i alla heat, att ha koll på cyklarna och så vidare. Än att alltid ligga på gränsen, säger Oliver Berntzon till Speedwaynyheter.se i en öppenhjärtlig intervju.

Är det något rent spontant, som du känner att det här borde jag gjort annorlunda förra säsongen?
–  Jag borde hållit mig skadefri, för en gång skull. Det gick inte det här året heller. Annars tycker jag gjorde det mesta rätt. Jag tog små steg hela tiden. Jag körde nästan alla matcher i Polen och Sverige, förutom när jag var skadad då,, säger Vispen.

–  Det jag bör gjort annorlunda, är väl i så fall att jag kanske skulle tränat lite mer på cykeln under säsongen. Det blir så lätt mitt i säsongen när man har fullt upp med tävlingar, att man inte tränar så mycket. Det kommer jag göra annorlunda till i år då vi kommer att ha lite fler träningar med laget i Målilla.

“Sen gick det egentligen bara utför”

”Vispen” i finalen på Eskilstuna Motorstadion.

Vispen representerade som bekant Elit Vetlanda (numera Vetlanda Speedway) under säsongerna 2016 och 2017. Förra säsongen trodde nog de flesta, att han skulle få kliva högst upp på pallen tillsammans med sitt lag när man ställdes mot Eskilstuna Smederna i finalen.

För efter den första tävlingen, var smålänningarna i ledning med 49-41 och avslutningen skulle ske på hemmabanan. Enligt alla “tyckare”, så var det bara formalia kvar innan pokalen skulle tillbaka till Vetlanda.
–  Ja, det roliga var ju att det inte var så för oss. Att vi bara skulle damma av Smederna. Det var så för alla runtomkring kanske, men så var det inte för oss. Det tycker jag man såg i första finalen också. Vi var så jävla taggade och gjorde allt rätt. Vi vann på bortaplan och hade världens sits inför returen. Vi sa i alla intervjuer och i omklädningsrummet att det här var inte över. Smederna hade både visat i kvart och semi att de kommer vara starka på bortaplan. Det var vi väldigt noga med i gruppen.

Och en skräll blev det sannerligen. Eskilstuna Smederna gick på knock på Vetlanda Motorstadion och det tog nog månader innan chocken lade sig i smålandsskogarna. Vad hände egentligen?
–  Jag vet inte vad som hände. Vi fick sådan dålig start. Banan var lite annorlunda, efter att man lade på det här materialet efter semifinalen då det regnade så mycket, säger Vispen och fortsätter.

–  Men där vill jag vara tydlig med att banan var lite annorlunda, det var ingen ny bana. Vi var de där små procenten fel med inställningarna i början och då fick Smederna fyra första heaten med övertag och sedan kom vi inte in tillbaka i det. Jag vet inte om vi var nervösa efter fyra heat, och tänkte “fan de börjar vända det här”. Det knöts väl sig då.. Sen gick det egentligen bara utför.

“Det har väl nästan alltid känts som en hemmabana”

Finalförlusten är numera ett minne blott för Oliver, som nu har gjort ett klubbyte i Elitserien. Han byter Vetlanda mot rivalen Dackarna och motiverar valet som följande.
–  Jag har haft två bra år i Vetlanda. Eller bra och bra, men det har gått sakta framåt tillbaka till där jag vill vara. Jag har inget illa och säga om klubben på så sätt, men jag kände att jag behövde ett litet byte nu när det börjat gå lite mer åt rätt håll igen. Både “PK” (Peter Karlsson) och Max (Mikael), har jagat mig och jag gillar sättet som de har tänkt och planerat laget på. Jag trivs också väldigt bra i Målilla. Det är en av mina bästa banor och det har väl nästan alltid känts som en hemmabana i Målilla, även om jag har kommit dit som motståndare.

–  Det kändes helt rätt bara.

Ser vi till statistiken 2017, så var du ju bättre på bortaplan än var du var på hemmaplan. Den statistiken lär förmodligen ändras 2018 då G & B Arena är en bana du trivs på, i alla fall om man ser statistiskt.
–   Jag har varit så i många år. Det var samma när jag körde i Smederna, att jag tog mer poäng på bortaplan än hemmaplan. Det är något som suttit i länge, men det är så klart något bra att ha när man väl hittar rätt på hemmabanan när man redan kör bra borta.

–  Så det är som du säger, att det blir en hemmabana jag trivs på och förhoppningsvis kan jag prestera så jag har minst samma snitt på bortaplan som hemmaplan. Om inte helt enkelt ännu bättre på hemmaplan.

“Vi försökte fokusera på det sportsliga och vad som skulle gynna mig”

Berntzon som är född och uppvuxen i Anderstorp, har Lejonen som moderklubb och han hymlar inte om att det var aktuellt med att återvända till Gislaved.
–  Aktuellt, var det självklart. Det var ganska långt gånget kan jag säga. Det stod fifty-fifty mellan Lejonen och Dackarna. Det behöver jag inte hymla om. Jag och pappa (Tony Berntzon, reds. anm) som även kommer vara med som manager i år, satt oss och ned. Vi drog plus och minus på båda klubbarna, samt hur det såg ut med sponsorer, säger han och fortsätter.
–  Men med sponsorer hade det självklart varit bättre och köra i Lejonen, men vi försökte fokusera på det sportsliga och vad som skulle gynna mig som förare mig mest. Och då föll valet på Dackarna.

Klubbyte blir det även i Allsvenskan, i och med att Västervik avancerade till Elitserien. Hade “Vispen” valt att köra för Lejonen, så hade han fått jobbat med Anders Fröjd som lagledare – men det är något som han istället får göra i sin nya allsvenska klubb, Griparna.
–  Jag vet faktiskt inte så mycket om klubben. Det är första gången jag har någonting att göra med Griparna. Egentligen är valet genom Fröjd. Jag har jobbat med Fröjd sedan tiden på knatte och efter mitt första år på 500cc har vi haft bra kontakt, säger Berntzon och fortsätter.

–  Han är en bra lagledare och en bra person. När jag valde bort honom i Elitserien och han ville ändå jobba med mig, och hade ett bra upplägg med lag och så där så kändes det ganska enkelt att välja Griparna i Allsvenskan.

Hur viktigt är det med kontinuitet, det vill säga att man har tävlingar tisdag, torsdag och söndag?
–  Det finns inget hur viktigt det är, det är ett måste. I alla fall Polen och Elitserien varje vecka. Ska man kunna leverera i Elitserien och på internationell nivå så måste du det, säger han och fortsätter.

–  Sen är så klart Allsvenskan ett jättebra komplement också.

“Han vet hur en ledare skall bete sig”

Till den kommande säsongen, har Olivers nya klubb Dackarna en ny lagledare. Mikael Karlsson som varit lagledare i klubben i många år, fick lämna. Den nya lagledaren heter Peter “PK” Karlsson. Vispens intryck av Peter som lagledare så här långt, är bara positiva.
–  Jag har ett jättebra intryck av han så här långt. Men vi har ju inte riktigt jobbat som lagledare och förare än. Jag ser en annan “PK” nu när han inte är förare, säger Oliver.

Peter och Oliver var som bekant lagkamrater i Eskilstuna Smederna under klubbens tid i Elitserien samt Allsvenskan. Att man fungerar annorlunda som förare och lagledare, är inget konstigt för Berntzon.
–  Det är förståeligt, när man är förare och ska leverera på elitnivå går det inte att vara öppen med allting. Då är det mer fokus på en själv och nu känner jag redan att han är annorlunda, men det är förståeligt då det är två helt olika roller, säger Vispen och fortsätter.

–  En fördel jag tror med “PK” är att han har varit förare så pass länge, och han vet hur en ledare skall bete sig och inte ska bete sig. Även det här med när han skulle värva mig, han var inte den som snackade skit utan han visste precis vad han skulle säga.

Dackarna har som bekant tappat Fredrik Lindgren till denna säsong. En lucka som täpps igen, med en enorm rutin genom Greg Hancock.

Hur viktig kommer Greg att bli för laget, inte minst i depån som pådrivare i ett relativt ungt lag?
–  När det gäller Greg, så är det ju lite som det är med “PK”. Jag har aldrig kört med Greg, men bara hört att han är väldigt hjälpsam att ha i depån. Det kommer självklart vara nyttigt med Gregs och “PK:s” rutin i depån.

–  Sen kommer det ju vara lite olika. “PK” är lagledare och Greg är förare. Greg kommer självklart fokusera på sitt egna först. Men fungerar det på bra för han så tror jag att han kommer lägga ned tid på att hjälpa oss andra. Så det är svårt och säga hur viktig han kommer vara, men självklart kommer vi ha nytta av han i laget.

“2015 och 2016 var all fokus på att jag måste bara tillbaka dit”

Berntzon 2014 på Friends Arena.

Oliver slog igenom ordentligt 2014, med en fantastisk säsong och stod för bra prestationer för sina dåvarande lag, Eskilstuna Smederna och Lejonen. Dessutom fick han chansen som banreserv i Grand Prix-deltävling och stod för fina insatser i internationella tävlingar.

Men Vispen, medger att det året har kanske hämmat han en aning och nu har han istället satt blicken framåt för att ta steg för steg.
–  Det var då, och det har jag egentligen släppt. 2015 och 2016 var all fokus på att jag måste bara tillbaka dit och det tror jag har hämmat mig. Jag har släppt det, säger han och vidareutvecklar sitt resonemang.

–  Du behöver jobba där du är nu och fokuset ligger på att ta små steg och bli bättre och bättre för varje dag.

Sedan har du ju ändrat i ditt träningsupplägg under försäsongen, berätta!
–  Det har skett en väldigt stor förändring, men mer än så vill jag inte säga, säger Berntzon och skrattar.

Säsongen 2018, som är mindre än två månader bort och Vispen ser verkligen fram emot det som komma skall.
–  Jag ser väldigt mycket fram emot säsongen. Vi vann ligan i Polen och gick upp en serie. Det var en fantastisk stämning och jag trivs väldigt bra i Gniezno. Samtidigt blir det två spännande byten av lag i Sverige, säger han och fortsätter.

–  Samtidigt känner jag mig bättre i kroppen än någonsin och mitt nyckelben har läkt som det ska. Det är väl en klyscha, men det är väl klart att det känns bättre än någonsin.

När vi väl skall sammanfatta säsongen 2018, vad kommer krävas för att Oliver Berntzon skall vara nöjd?
–  En jättesvår sak och säga. Man sätter upp mål hela tiden. Vissa når man, vissa når man inte. Når man alla, så är man självklart nöjd. Når man alla förutom ett, hade man förmodligen också varit nöjd.

–  Så det är svårt att säga, men… Jag ska så klart höja mitt snitt markant i båda ligorna i Sverige och stå för en bra prestation i Polen. Sen få det där SM-guldet med lag, som jag blev av med i fjol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.