Elitseriekollen: Västervik Speedway

Vi fortsätter räkna ned inför säsongen 2018, och tar en titt på samtliga Elitserielag innan det är dags för den premiären den 8:e maj.

Turen har gått till Västervik som är nykomling i Elitserien. Vi hörde av oss till Kenny Wiis som bevakade Västervik Speedway på nära håll i sju år då han jobbade på Västerviks-Tidningen. Han jobbar sedan i höstas som sportreporter på Norrköpings Tidningar.

Din analys av Västerviks lagbygge?
– Även om Västervik hör hemma i elitserien, så är de nykomlingar. Klubben har heller inte den fetaste plånboken och tar inga risker ekonomiskt. Sett till det, så ser lagbygget väldigt intressant ut. Morgan Andersson har gjort ett mer än godkänt jobb på den fronten. Att få med Peter Ljung på elitserieresan är jätteviktigt. Ljung har vuxit ut till en ikon på Stena Arena och faktum kvarstår: han trivs bra mycket bättre på banan i Västervik än Målillas dito. Peter Kildemand och framför allt Nicki Pedersen ska dra det tunga lasset poängmässigt. Kildemand och Pedersen är väl inte kända som världshistoriens bästa lagförare, men ska någon få ordning på dem så är det Morgan Andersson.

– Bakom den danska powerduon hoppas ”Mogge” att en förare som Zengota ska ta ett stort steg framåt nu när han ska få chansen fullt ut i Sverige. Zengota blir högintressant att följa. Mikkel Bech Jensen hittade sig själv och självförtroendet i fjol. Där finns stor potential.

– Vi har även vant oss vid att unga polacker slår igenom rejält i elitserien de senaste åren. Är Bartosz Smektala näste på tur? I såna fall har Västervik ett trumfkort där.

Hur mycket respekt tror du värvningen av Nicki Pedersen inger?
– Om du ställt frågan för två-tre år sedan hade svaret varit annorlunda. Nicki Pedersens enorma skadebekymmer de senaste säsongerna gör att ett frågetecken för den hetlevrade dansken finns. Missförstå mig rätt: Nicki Pedersen kommer att vara bra. Men kommer han att vara den där extrema poängmaskinen som han har varit ända sedan första VM-guldet 2003? Jag är inte säker.

– Nicki har dock bott på gymmet under vintern (ibland har Instagram-uppdateringarna varit lite väl många) och kommer att träda in i 2018 i gott skick – samt vara hungrig som en varg. Vad en hungrig Nicki kan uträtta i seriespeedway vet allihopa. Det känns kul att cirkeln sluts. Nicki Pedersens första klubb i Elitserien var ju Västervik Speedway, då med lagkamrater som Craig Boyce, Tomasz Gollob och David Ruud.

Vad ser du för för respektive nackdelar med Västerviks lagbygge?
– En nackdel är att det inte finns någon solklar toppförare som ständigt håvar in poäng likt Zmarzlik, Doyle och Woffinden. Som jag skrev ovan, Nicki Pedersen har alla verktyg som krävs, men det är upp till bevis med tanke på skadorna. Men är det en sak vi har lärt oss inom speedway, så är det att ett jämnt och solitt lag inte sällan når längre än ojämna lag med höga toppar och djupa dalar.

– En fördel är just Västerviks kompakta startsjua som från start lär bli: Kildemand, Ljung, Zengota, Smektala, Pedersen, Bech Jensen och M Karlsson. Jag ser också stor utvecklingspotential i framför allt Smektala och Bech Jensen. Och Kildemand nådde inga stora höjder i det sjunkande piratskeppet i fjol. Tro fan att han vill steppa upp.

Vart tippar du Västervik säsongen 2018?
– Har du ingen lättare fråga? Skämt åsido: att tippa en tabell är alltid svårt i alla sporter, kanske framför allt i speedway där skador spelar så himla stor roll. Och att enskilda förares eventuella framsteg betyder så ofantligt mycket. Jag säger så här: Västervik kommer inte att slåss om något SM-guld. Men de kommer att slå de flesta motstånden på Stena Arena, och nypa en eller två bortamatcher. Västervik landar in på en stabil femteplats.

Wiis Västervikssjua:
1. Peter Kildemand – 1,605
2. Peter Ljung – 1,431
3. Grzegorz Zengota – 1,733
4. Bartosz Smektala – 1,697
5. Nicki Pedersen – 2,035
6. Mikkel Bech Jensen – 1,017
7. Magnus Karlsson – 0,613
Snitt: 10,131

Västervik 2018
Nicki Pedersen – 2,035
Grzegorz Zengota – 1,733
Bartosz Smektala – 1,697
Peter Kildemand – 1,605
Peter Ljung – 1,431
Maksims Bogdanovs – 1,100
Mikkel Bech – 1,017
Magnus Karlsson – 0,613
Daniel Henderson – 0,500
Alex Johansson – 0,500
Anton Karlsson – 0,500
Henrik Bergström – 0,500
Philip Olofsson – 0,500

Nyförvärv
Nicki Pedersen, ingen tidigare klubb.
Grzegorz Zengota, Vetlanda Speedway
Peter Kildemand, Piraterna
Maksims Bogdanovs, ingen tidigare klubb.
Magnus Karlsson, Lejonen.
Daniel Henderson, Piraterna.
Alex Johansson, Dackarna.
Bartosz Smektala, ingen tidigare klubb.

Förluster
Rasmus Jensen, Vetlanda Speedway
Victor Palovaara, Indianerna *
Joel Andersson, Masarna *
Oliver Berntzon, Dackarna
Viktor Bergström, Indianerna *
Antonio Lindbäck, Masarna *
Joel Kling, Dackarna *
Gustav Johansson, ingen ny klubb
Jörgen Johansson, ingen ny klubb

* Stannar i sin Elitserieklubb man hade säsongen 2017.

Tidigare lag som vi gått igenom:
Vetlanda Speedway

1 reaktion på ”Elitseriekollen: Västervik Speedway”

  1. Västervik har endast en tydlig heatledare, om Nicki tar 10p och Peter K 8 får ingen av de andra fem förarna falla ur ramen. Västervik har fördel av hemmaplanen däremot får de inte mitt tips i någon av bortamatcherna. Jag rankar Smålandslagen så här
    Elit Vetlanda
    Lejonen
    Dackarna
    Västervik. Genomgångarna är intressanta tack för dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.