Elitseriekollen: Lejonen

I dag är det dags för den sista Elitseriekollen, och det är Lejonen som skall synas. Till vår hjälp har vi Kenny WiisNorrköpings-Tidningar. Kenny har ett gediget speedwayintresse och kan Elitserien in och utan.

Din analys av Lejonens lagbygge?
– Anders Fröjd måste vara ytterst tillfredsställd när hans startsjua, den jag tror är den tilltänkta från början även om han sin vana trogen kommer att rotera en hel del, landar på 10,240 i snitt. Det är något vackert i det. Att Piotr Pawlicki ska bibehålla sitt skyhöga snitt är för mycket begärt, däremot ser jag ännu en sylvass säsong för polacken i elitserien framför mig. Att han ”slipper” GP-serien kommer inte att försämra hans svenska insatser. Pawlicki är lagets stora höjd, följd av Chris Holder – och därefter ser det jämnt och solitt ut. Det är inte sällan ett vägvinnande recept. Lejonen är heller inte så skadekänsliga på mittenförarna som många andra lag. Bredden är en styrka hos Gislavedslaget.

Hur ser du på de förändringar man gjort. Kan Woryna göra succé?
– Succé för Woryna kan det bli. Men vad innebär succé för honom? Det är inte så att han kommer köra in minst åtta poäng i varje match. Woryna är bra, det visade han vid upprepade tillfällen i allsvenskan för Griparna. Men det här är elitserien – klasskillnaden är stor och Woryna är inget underbarn likt nämnde Pawlicki och Zmarzlik. Kacper kommer att höja sitt snitt, men inte till några astronomiska nivåer. Jag är minst lika nyfiken på vad Timo Lahti kan hitta på i en annan miljö, vad JVM-mästaren Maksym Drabiks nästa steg blir och hur Rohan Tungate (världsklassnamn) sköter sig under sin andra säsong på svensk mark. Hans Andersen må vara trygg, men inte i närheten lika spännande som den där trion. Och Krystian Pieszczek kommer att saknas exakt noll procent.

Vad ser du för för respektive nackdelar med Lejonen lagbygge?
– En fördel är att det finns gott om potentiella snitthöjare i truppen. Etiketten nyckelförare sätter jag på Chris Holder utan att tveka en sekund. Det är hög tid att han kliver fram och blir den där stora faktorn i elitserien. Om Lejonen hamnar tvåa eller sjua i tabellen hänger mycket på hur australiern får till det i år. Ett frågetecken för laget kan vara rutinen. Det är väldigt ungt överlag. Samtidigt är det ett ungt och friskt lag som Anders Fröjd mönstrar på ovalerna. Fråga: är det bara jag som vill ha en helkväll med Fröjd och simulera matcher på hans dator?

Vart tippar du Lejonen säsongen 2018?
– En ytterst marig fråga att besvara. Jag har dock en positiv vibb kring Lejonen 2018. Det är ett hungrigt gäng. De blir fyra i serien, näst bästa Smålandslag efter Dackarna. Hoppas att publiken hittar till OnePartnerGroup Arena.

Wiis startsjua:
1. Piotr Pawlicki – 2 250
2. Timo Lahti – 1,509
3. Maksym Drabik – 1,439
4. Mathias Thörnblom – 1,212
5. Chris Holder – 1,651
6. Kacper Woryna – 1,179
7. Rohan Tungate – 1,000

Snitt: 10,240

Lejonen trupp 2018
Piotr Pawlicki – 2,250
Chris Holder – 1,651
Timo Lahti – 1,509
Maksym Drabik – 1,439
Frederik Jakobsen – 1,250
Mathias Thörnblom – 1,212
Kacper Woryna – 1,179
Rohan Tungate – 1,000
Alexander Edberg – 0,500
Kenny Wennerstam – 0,500
Christoffer Selvin – 0,500
Adrian Gheorghe – 0,500
Oskar Rikardsson – 0,500
Jonas Jeppesen – 0,500

Nyförvärv
Kacper Woryna, Griparna
Timo Lahti, Rospiggarna
Frederik Jakobsen, Piraterna
Jonas Jeppesen, Örnarna
Alexander Edberg, Piraterna

Förluster
Sam Masters, Rospiggarna
Krystian Pieszczek, ingen ny klubb
Hans Andersen, Dackarna
Maksymilian Bogdanowicz, ingen ny klubb
Jesper Sögaard, ingen ny klubb
Magnus Karlsson, Västervik


Tidigare elitseriekollar:
Vetlanda
Västervik
Rospiggarna
Eskilstuna Smederna
Kumla Indianerna
Masarna
Dackarna

Foto: Sandra Davidsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.